Eläinten rooli luonnon katastrofeissa

Kuten jo aiemmin kirjoitimme Thaimaan suuronnettomuudesta vuonna 2004, eläimet ovat joskus ihmistä viisaampia. Silloin monet eläimet kuten esimerkiksi norsut aistivat maan järisevän ja pakenivat hyvissä ajoin korkeammille alueille kuten vuorille. Onnettomuudessa selvisi enemmän eläimiä kuin ihmisiä, mikä on kuitenkin melko harvinaista, sillä ihmiset osaavat yleensä varautua vastaaviin onnettomuuksiin erittäin hyvin. Valitettavasti kyseisellä kerralla näin ei käynyt vaan satoja tuhansia ihmisiä kuoli veden, talojen, autojen ja mudan alle. Toki monet eläimetkin valitettavasti kärsivät onnettomuuden aiheuttamista seurauksista ja eläinlääkäriä tarvittiin toki lähes yhtä paljon kuin ihmistenkin lääkäriä – suhteutettuna tietenkin. Suuri osa eläimistä kuitenkin tosiaan selvisi viisaasti pakenemalla ajoissa. Eläimillä on tarkemmat aistit sekä vaistoja, joita ihmisillä ei valitettavasti ole. Toki joillakin ihmisilläkin on harvinaisia vaistoja, jotka saattavat kenties yleistyä luonnon valinnan myötä esimerkiksi tällaisten tapahtumien myötä. Suuret luonnon onnettomuudet saavat pitkällä aikavälillä aikaan ilmiöitä, joita vain 12 vuoden aikavälillä on mahdotonta arvioida. Vuoden 2004 tsunamin yksi oppitunneista oli kuitenkin ehdottomasti se, että eläinten vaistojen arvoa ei kannata aliarvioida, vaikka ihminen usein pitää itseään täysin ylivertaisena muihin planeettamme asukkeihin nähden. Lopuksi vielä aitoa, vavahduttavaa kuvamateriaalia tapahtumasta vuodelta 2004:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>